dilluns, 19 de novembre de 2012

Eines gràfiques alternatives als núvols de paraules

A les entrades
Herramientas para hacer nubes de palabras o tag clouds (1) i
Herramientas para hacer nubes de palabras o tag clouds (2): Wordle, Tagxedo y WordItOut
ja vaig explicar què són els núvols de paraules i vaig mostrar unes quantes eines gratuïtes (concretament GoogleDocs, Wordle, Tagxedo i WordItOut) per dibuixar-los.

En aquesta entrada presentaré una altra eina alternativa al tradicional tag cloud, com és el diagrama d'àrees o rectangular. Aquest tipus de gràfic no és més que un organigrama, però en aquest cas l'he adaptat per, en lloc de per a dibuixar una estructura organitzativa, mostrar la freqüència amb què apareixen unes determinades paraules.

Per fer servir aquest gràfic, hem d'ulititzar l'eina de GoogleDocs (ara Google Drive), i el seu full de càlcul. Per començar, com sempre, hem de preparar bé les dades a treballar. Aquest tipus de gràfic requereix una organització concreta de les dades en columnes, de tal manera que:

1. La primera columna ha de ser el nom d'una entitat en una jerarquia.
2. La segona columna ha de ser el nom de l'entitat principal  (la segona columna mostra el nom del "pare") de les entitats de la primera columna.
3. La tercera columna (opcional) ha de ser un valor numèric associat a l'entitat, i representa la mida que tindrà en el gràfic el quadre d'aquesta entitat.
4. La quarta columna (també opcional) ha de ser també un valor numèric, i representarà el color que tindrà el quadre en el gràfic.
Si no posem bé les dades Google ja s'encarrega d'explicar-nos com ho hem de fer. En qualsevol cas, podeu veure un exemple genèric de configuració de les dades en aquesta pàgina.

Un cop tenim les dades hem d'anar a l'opció de gràfics de GoogleDocs i seleccionar el gràfic corresponent, que es diu "Organigrama". Un cop fet el gràfic podem canviar-li les preferències fent clic al desplegable que hi ha a cada gràfic i seleccionant "Edició avançada". Aquí podrem canviar el títol, les graduacions de color, eliminar o modificar l'encapçalament, canviar la mida i el color de la lletra, etc. Per publicar-ho només hem de copiar el codi HTML que se'ns genera i enganxar-ho al nostre web. També podem descarrregar-ho com a format imatge per si ho volem inserir en un informe en el nostre editor de text.

Per posar-vos un exemple en català i més proper al que us he enllaçat més amunt, he posat en aquest format el buidatge dels programes electorals de 7 formacions polítiques candidates a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012, en la línia del que vaig fer amb les eleccions del mes de novembre de l'any passat. El treball previ amb els programes electorals i l'obtenció de les paraules amb l'eina d'anàlisi de textos Textalyser ja ho vaig explicar en aquesta entrada, així que passo directament a mostrar-vos els gràfics.

Nota: he eliminat la paraula "Catalunya" de l'anàlisi perquè en tots els programes sortia com la paraula més utilitzada, així que, sabent-ho, la podem obviar :)

Si voleu podeu descarregar aquí el full de càlcul que he utilitzat.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada