divendres, 5 de març de 2010

Gestió de bibliografies: ZOTERO

Començo amb aquesta entrada un recull d'aplicacions i utilitats per al treball intel·lectual en general i la investigació social en particular.

ZOTERO és una aplicació que serveix per gestionar referències bibliogràfiques, ordenar-les, realitzar cerques sobre les mateixes, compartir-les, buscar-les en el nostre ordinador i organitzar-les en funció de les nostres preferències. Tant si es fa treball d'investigació com si només es vol tenir accés d'una manera ordenada i immediata les nostres referències bibliogràfiques, aquesta eina és de molta utilitat.

ZOTERO és una aplicació gratuïta i de codi obert, substitut de programes de codi tancat i de pagament com ara EndNote i RefWorks. Funciona com a PlugIn del nostre navegador d’Internet. No és necessari, per tant, ni tan sols instal·lar-lo com a programa, funcionarà sempre que tinguem el nostre navegador obert (amb o sense connexió).

Cada cop que vulguem guardar una referència de bibliografia, només l'hem d'introduir al formulari de ZOTERO i ja ens queda guardada. Ho podem fer de forma manual, és a dir, introduint nosaltres les dades, o bé directament des d'Internet en aquelles pàgines que permetin guardar bibliografia com ara GoogleScholar, Jstore o qualsevol altra. L'aplicació té també una eina molt útil i és la d'adjuntar instantànies de la pàgina web on hem trobat la referència, o bé adjuntar a la referència un document que tinguem guardat al nostre ordinador i que ens obrirà de manera immediata. Tenim també l'opció de sincronitzar la nostra bibliografia on-line a través del seu servidor, de tal manera que podrem accedir a ella des de qualsevol ordinador on tinguem instal·lada l'aplicació. Es poden també compartir biblioteques entre diverses persones que es sincronitzen de manera instantània. L'eina de recerca també és molt potent, podent buscar per paraula, autor o bé per etiquetes temàtiques que podem definir lliurement. Finalment, també podem integrar ZOTERO al nostre processador de text, sigui de Microsoft o d'OpenOffice, per traslladar immediatament les referències als nostres documents de treball.


Per instal·lar el PlugIn al nostre navegador entreu a la pàgina web de ZOTERO, podeu també trobar un fòrum de consultes i consultar manuals d'instruccions. Mereix la pena.

Tinc una sessió preparada d'aproximadament una hora on explico les principals característiques, si algú està interessat que es posi en contacte amb mi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada